Herontdek jouw wereld bij Atlas en Kaart
Voor je antieke kaart, prent en plattegrond
Lees over het bedrijf achter atlasenkaartHOME - KAARTEN - PRENTEN - ATLASSEN - INFO -
Over atlasenkaart
Atlasenkaart is de website van Galerie Gagal voor de verkoop van kaarten en prenten en wordt geleid door Sjoerd Gardien.

Collectie

Onze collectie is wereldbreed en behelst kaarten, plattegronden en prenten van de 16e tot 20e eeuw. De nadruk ligt op Kuyperkaarten en 19e eeuwse cartografie en kleine prenten.
Eigenlijk is de doelstelling dat voor iedereen een kaart of stadsgezicht voorhanden moet zijn met genoeg detail van het gebied.
Tegenwoordig hebben we ook een grote serie prenten, waarmee we ook naar onze mening alle interessegebieden afdekken.
We hebben kunnen elke Kuyperkaart van Nederland leveren en hebben een grote collectie stadsgezichten van Europese steden (en wat minder groot van daarbuiten).
We proberen van de Nederlandse provincies en steden een behoorlijk aanbod te houden, zodat je altijd een kaart kunt vinden voor jezelf, of om cadeau te doen. We hebben, buiten een paar oude reproducties van kaarten van Jacob van Deventer, alleen originele kaarten te koop.
Mocht je in onze collectie iets missen, dan horen we dat graag.

Cartograaf: liefde voor kaarten

Sjoerd Gardien studeerde Geodesie/Geo-informatica aan de Hogeschool van Utrecht.
Tijdens de studie die het jaar voor aanvang nog Kartografie heette, groeide de liefde voor oude kaarten. Vaak werden antiquariaten bezocht om de oude atlassen en kaarten te bekijken die altijd ver boven het studentenbudget lagen.
Op een uitstapje met Hedda (toen nog vriendin) naar Arnhem werd bij de Slegte een oude atlas gevonden in een grote stapel. Deze moest nog getaxeerd worden. Voor 120 gulden mocht hij zo mee.
Trots op het nieuwe bezit groeide het enthousiasme. Met het net opkomende internet en marktplaatsen en veilingen daarop werd de collectie snel groter.

Eerste kaarten website van Nederland?

Met de aankoop van een geschiedenis atlas van Nederland en de mogelijkheid tot het bouwen van een website bij de internetprovider bouwde Sjoerd de kaarten website "Nederland door de eeuwen heen" (inmiddels weer verdwenen, door wisselen van provider). Voor zover bekend was dit in Nederland de eerste website die alleen over kaarten ging.
Door werk in de cartografie en Geografische Informatiesystemen werd de kennis van websites snel groter en werd de website Atlasandmap.com gebouwd met als idee dat het internationaal als marktplaats kon dienen voor antieke kaarten. Het was toen 1999 en hier werd ook voorzichtig wat verkocht, toen nog als hobby. Later kwam de Nederlandse naam Atlasenkaart.nl erbij (2001).

Opening Galerie

In 2008 openden Hedda en Sjoerd Galerie Gagal in het mooie (Jogendstil) winkelpand in Wildervank. Er werden kunstexposities gehouden en kaarten verkocht.
De websites atlasenkaart.nl en atlasandmap.com werden later ingezet voor de kaartverkoop. Helaas bleek de verkoop van kunst geen haalbare zaak op de manier die we ons hadden voorgesteld. Na ruim twee jaar zijn we daar dan ook mee gestopt en later zijn we verhuisd, waardoor we geen winkelruimte meer hebben.

Verder Online en op afspraak

Nu zijn we allen op afspraak open, maar met de verkoop van kaarten zijn we door blijven gaan. Vanaf de zomer van 2015 helpt Marieke met veel plezier mee met het onderzoeken, beschrijven en waarderen van prenten op de website.

HOME - KAARTEN - PRENTEN - ATLASSEN - INFO - - PRIVACY
Uw gastheer
Jacob Kuyper:
Jacob Kuyper, des lands belangrijkste kartograaf in de 19e eeuw en uw gastheer op atlasenkaart.nl

Nieuw:
Wageningen

Nijmegen (de gemeente)

Ede (Kad gem Ede en Veenendaal)

Atlas en Kaart: Herontdek jouw wereld

aanwinsten | gebruik beeldmateriaal | inspired by: kruisbestuiving: benut kennis optimaal - www.kuisbestuiving.nl | contact | RSS | Links | | privacy
Niets mag zonder toestemming van deze site worden overgenomen